THE DIETARY INTAKE OF ETHNIC MINORITY STUDENTS AT TWO ETHINIC BOARDING JUNIOR SECONDARY SCHOOLS IN YEN BAI PROVINCE

Trương Thị Thùy Dương1,, Trần Thị Hồng Vân2, Trần Thị Huyền Trang2, Nguyễn Thị Thanh Tâm2
1 hai Nguyen University Of Medicine And Pharmacy
2 Thai Nguyen University of Medicine and Pharmacy

Main Article Content

Abstract

Objective: To assess the dietary intake of ethnic minority students at two ethnic boarding junior secondary schools in Yen Bai province in 2019. Subjects and research methods: The study was conducted on 535 ethnic minority students at 2 ethnic boarding junior secondary schools in Yen Bai province with descriptive method, cross-sectional design. Using a pre-designed survey questionnaire to collect information on demographics and frequency of food consumption. Using the food weight method to collect information about student portion sizes. Research results: Total dietary energy of students at two ethnic boarding junior secondary schools met the recommended needs. The energy provided by protein, lipid, and glucid was 13,9%, 21,4%, and glucid 64,7%, respectively, and provides enough compared to the recommended needs. However, the rate between the three energy-producing substances (13,9: 21,4: 64,7) was not balanced compared to the needs recommended by the Institute of Nutrition in 2016 (14: 20: 66). Non-energy-producing substances and fiber mostly provided less than the recommended needs. The rate of calcium/phosphorus was not reasonable. Only zinc, vitamins B1, B3 met the body's needs. Conclusion: The dietary intake of students at two ethnic minority boarding schools in lower secondary schools provided a relatively adequate supply of energy-producing nutrients. However, the nutrients that do not produce energy was still not balanced and reasonable.

Article Details

References

1. Analytix BI’s (2012), South Africa Country Report: Fast Food Consumers Trends 2007- 2011.
2. Viện dinh dưỡng - Bộ Y tế (2016), Nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị cho người Việt Nam, Nhà xuất bản Y học.
3. Đỗ Ngọc Diệp và Nguyễn Trí Dũng (2011), "Thừa cân, béo phì và một số đặc điểm dịch tễ học ở học sinh tiểu học tại quận 10 TPHCM năm 2009-2010", Thời sự Y học số 67, tr. 3-6.
4. Trương Thị Thùy Dương, Nguyễn Thị Thanh Tâm, Trần Thị Hồng Vân, Trần Thị Huyền Trang (2020), Khẩu phần của học sinh dân tộc thiểu số tại hai trường phổ thông dân tộc nội trú tỉnh Cao Bằng năm 2019, ISSN 1859-2872, Số chuyên đề, Tạp chí Y Dược lâm sàng 108, tr.132-138.
5. Đào Thị Ngọc Trâm, Đỗ Thị Hoài Thương, Đỗ Thị Ngọc Diệp (2018), "Khẩu phần ăn của học sinh trường THCS Nguyễn Chí Thanh tại thị xã Gia Nghĩa tỉnh Dak Nông", Tạp chí Y học Thành phố Hồ Chí Minh. 22(1), tr. 253-259.
6. Nguyễn Văn Toán, Đoàn Thị Thu Huyền, Lê Thị Hương (2013), “Thực trạng thừa cân béo phì và một số yếu tố liên quan ở học sinh trung học cơ sở thành phố Bắc Giang năm 2011”, Tạp chí Nghiên cứu Y học, số 1, tr. 112-118.