SOME RELATED FACTORS WITH NUTRITIONAL STATUS AMONG OLDER PATIENTS HAVING HYPERTENSION

Ngọc Tâm Nguyễn , Viết Lực Trần

Main Article Content

Abstract

Objective: To assess the prevalence of malnutrition among older patients having hypertention in National Geriatric Hospital. Method: A cross-sectional study was conducted in hypertensive older patients in 2023. Nutritional stutus was assessed by using MNA – SF (Mini Nutritional Assessment – short form). Results: A total of 374 patients was recruited in the study. The mean age of study population was 76.1±7.4 years. Patients with the number of years of hypertension ≤5 years have a higher malnutrition status than those with hypertension >5 years (OR 2.57; 95%CI: 1.24-5.32) and other diseases. Patients who adhere to hypertension treatment are more malnourished than patients who do not adhere to treatment (OR 2.72; 95% CI: 1.12-6.67). Patients who had to be hospitalized at least once in the past 12 months had a higher risk of malnutrition than those who did not have to be hospitalized (OR 2.67; 95% CI: 1.29-5.53). Patients with altered oral health were 7.05 times more malnourished than those with normal oral health, p<0.05. Impaired daily functioning (dependent patients group) had a malnutrition rate 14.19 times higher than the independent patients group, p<0.05. Conclusion: Some factors related to increased risk of malnutrition in elderly hypertensive patients include duration of hypertension, treatment compliance, history of hospitalization, dyslipidemia, and reduced physical function. Daily movements and oral condition changes.

Article Details

References

1. Bệnh học nội khoa tập 1 - DHYHN 2012.pdf. Accessed April 23, 2023.
2. Yang ZW, Wei XB, Fu BQ, Chen JY, Yu DQ. Prevalence and Prognostic Significance of Malnutrition in Hypertensive Patients in a Community Setting. Front Nutr. 2022;9:822376. doi:10.3389/fnut.2022.822376
3. Đỗ Thị Ngọc Diệp. Khuyến nghị dinh dưỡng cho người cao tuổi. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2018;14(4):1-6.
4. Raposeiras-Roubín S, Abu-Assi E, Paz RC, et al. Impact of malnutrition in the embolic–haemorrhagic trade-off of elderly patients with atrial fibrillation. EP Europace. 2020;22(6):878-887. doi:10.1093/europace/euaa017
5. Assessment of Risk of Malnutrition in Elderly Hypertensive Patients with or without Associated Cardiovascular Risk Factors Living at Home (West Algeria) Sidi-Bel-Abbès. Accessed April 23, 2023.
6. Nguyễn Thị Hương Lan, Nguyễn Thị Kim Anh, Trần Minh Anh và cộng sự. Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần thực tế của người bệnh tăng huyết áp điều trị tại trung tâm y tế quận thanh khê, thành phố đà nẵng năm 2021. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2022;18(3+ 4)
7. Nguyễn Thị Trang, Phạm Văn Phú, Nghiêm Nguyệt Thu, et al. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh cao tuổi và một số yếu tố liên quan tại khoa hồi sức tích cực bệnh viện Lão khoa Trung Ương năm 2017-2018. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2018;14(5):9-16.
8. Võ Văn Tâm. Tỉ lệ suy dinh dưỡng và các yếu tố liên quan ở người cao tuổi đến khám ngoại trú tại một Bệnh viện tuyến huyện của tỉnh Bình Thuận năm 2020. Published online 2021. Accessed April 23, 2023
9. Lê Thị Ngọc Ánh, Dương Thị Hương, Phạm Công Chí. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư điều trị nội trú tại bệnh viện qua một số phương pháp đánh giá. Tạp chí Y học Việt Nam. 2021;504(2).