POST-SURGERY NUTRITION OF COLORECTAL CANCER PATIENTS AT CAN THO CITY GENERAL HOSPITAL IN 2023

Văn Phú La, Minh Thiện Trần, Anh Vũ Đoàn

Main Article Content

Abstract

Background: Scientific nutrition after surgery will help patients quickly recover health. Objective: Evaluate post-operative nutrition and related factors of colorectal cancer patients at Can Tho General Hospital in 2023. Materials and methods: cross-sectional description on a total of 54 patients after colorectal cancer surgery with a postoperative period of 7 days at Can Tho General Hospital, 2023. Results: Average age 65.61± 12.88, from 29 to 89. Male/female ratio: 37/17. The research subjects were in rural areas (79.6%). 5.6% were malnourished after surgery, 18.5% of patients lost weight, 72.2% of patients recovered well, 3.7% lost >5% of their weight. 66.7% of patients ate 75% of their energy needs. Related factors were: worry about the condition (53.7%), insomnia and diarrhea (42.6%). Complications: pneumonia (18.5%), anemia (7.4%), infection (11.1%). 100% of patients receive health education. The average hospital stay was 31.26±5.6 days. Conclusions: There was a relationship between nutrition, BMI and complications after surgery.

Article Details

References

1. Phạm Thị Hương Len (2018). Tình trạng dinh dưỡng và chế độ nuôi dưỡng bệnh nhân phẫu thuật đường tiêu hóa tại khoa ngoại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2016-2017. Tạp chí dinh dưỡng thực phẩm, 14(4), 86-93.
2. Lê Thị Thành (2020). Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân phẫu thuật đường tiêu hóa tại bệnh viện đa khoa tỉnh Hòa Bình năm 2020.
3. Trần Thị Anh Tường (2017). Nghiên cứu tình trạng dinh dưỡng ở bệnh nhân ung thư và một số yếu tố liên quan tại bệnh viện ung bướu thành phố Hồ Chí Minh năm 2017. TC. DD & TP, 14 (4), 7-14
4. Bộ Y tế. Bảng tra cứu nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị (Ban hành theo Quyết định số 2615/ QĐ- BYT ngày 16 tháng 6 năm 2016). 2016
5. Phạm Thị Tuyết Chinh, Nguyễn Thuỳ Linh, Tạ Thanh Nga và cs. (2019). Tình trạng dinh dưỡng và chất lượng cuộc sống của người bệnh ung thư đường tiêu hoá sau 2 tháng điều trị hoá chất tại bệnh viện Đại học Y Hà Nội. Tạp chí nghiên cứu y học, 120(4), 1–8.
6. Nguyễn Kiến Dụ (2017). Nghiên cứu đặc điểm lâm sàng, cận lâm sàng và đột biến gen kras, braf ở bệnh nhân ung thư đại trực tràng, Luận án tiến sĩ y học, Trường Đại học Y Hà Nội.
7. Bùi Thị Duyên (2021). Tình trạng dinh dưỡng trước và sau phẫu thuật của người bệnh phẫu thuật đường tiêu hóa tại Bệnh viện Quân y 175 năm 2020, tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm, 17 (2), 35-45.
8. Nguyễn Văn Hiếu (2015), Ung thư học, Nhà xuất bản Y học.