ASSESSING THE RELATIONSHIP BETWEEN PRE-OPERATIVE NUTRITIONAL STATUS AND POST-OPERATIVE COMPLICATIONS OF DIGESTIVE CANCER PATIENTS AT CAN THO GENERAL HOSPITAL

Văn Phú La, Thị Nga Nguyễn, Thanh Nhật Minh Lê

Main Article Content

Abstract

patients have recovery time and many different complications. Objectives: Find out the recovery results and complications after surgery in patients with digestive cancer at Can Tho City General Hospital in 2022. Materials and methods: Cross-sectional descriptive study out of a total of 60 digestive cancer patients at Can Tho General Hospital. Results: Among digestive cancers, colon cancer (43.3%) and rectal cancer (43.3%) account for the highest rates. Early mobilization time after surgery >2 days accounts for 51.7%. The time to remove the nasogastric tube and the time to resume oral feeding >2 days early both accounted for 58.3%. Time of return of flatus >2 days accounts for 53.3%. OLD withdrawal time after surgery was >3 days, accounting for 78.6%. 80,0% of patients had no complications after surgery. Among the 3 post-operative complications, red inflammation infection and hospital-acquired pneumonia were found to be related to malnutrition according to SGA (p<0.001). Conclusions: Digestive cancer patients have a fairly good recovery time and a small proportion of patients have postoperative complications that are statistically significantly related to nutritional status according to SGA.

Article Details

References

Bray F., Ferlay J., Soerjomataram I., et al. (2018). Global cancer statistics 2018: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries. CA Cancer J Clin, 68(6), 394–424.
2. Phan Thị Bích Hạnh (2017), Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần thực tế của bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa có điều trị hóa chất tại bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2016-2017, Luận văn Thạc sĩ Y học, Đại học Y Hà Nội.
3. Nguyễn Thùy Linh, Lê Thị Hương, 2019. Hiệu quả can thiệp cải thiện tình trạng dinh dưỡng và chất lượng cuộc sống ở bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa điều trị hóa chất tại bệnh viện đại học Y Hà Nội năm 2017-2018. Tạp chí nghiên cứu Y học. Tập 119. Số 3. Tr. 142-149.
3. Ngô Thị Linh, Phạm Văn Phú, Đỗ Tất Thành và cộng sự. Tình trạng dinh dưỡng và biến chứng của bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa tại bệnh viện Hữu Nghị Việt Đức. Tạp chí Y học cộng đồng 2020.
4. Dương Thị Phượng (2016), Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội và một số yếu tố liên quan năm 2016, Khóa luận tốt nghiệp bác sỹ y khoa, Đại học Y Hà Nội.
5. Nguyễn Thị Thanh Hòa (2018), Tình trạng dinh dưỡng và chế độ nuôi dưỡng của bệnh nhân ung thư thực quản tại khoa ngoại bụng, Bệnh viện K cơ sở Tân Triều năm 2017-2018, Luận văn Thạc sĩ Y học, Đại học Y Hà Nội.
6. Trịnh Hồng Sơn, Nguyễn Bá Anh, Lê Minh Hương, Nguyễn Thanh Long, 2013. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của người bệnh trước phẫu thuật ung thư dạ dày. Tạp chí Y học thực hành. Tập 884. Số 10. Tr. 3-7.
7. Nguyễn Thanh Hùng, Nguyễn Thị Khánh Hoài, Phạm Thị Ngân và cộng sự (2020). Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân phẫu thuật ung thư đường tiêu hóa tại bệnh viện Ung Bướu Đà Nẵng. Tạp chí Ung thư học Việt Nam, số 5-2020-tập 2, tr. 416-421.
8. Ngô Thị Linh, Hà Nguyễn Kính Long, Nguyễn Xuân Hùng và cộng sự (2017). Tình trạng dinh dưỡng trước phẫu thuật của bệnh nhân ung thư đại trực tràng tại Bệnh viện Hữu nghị Việt Đức và một số yếu tố liên quan. Tạp chí Dinh dưỡng và thực phẩm, 13(4), 124–130.