THE STATUS OF USING FAST FOOD OF THE 6th YEAR STUDENTS OF MEDICAL AND PREVENTIVE MEDICINE AT UNIVERSITY OF MEDICINE AND PHARMACY - THAINGUYEN UNIVERSITY IN 2022 AND SOME RELATED FACTORS

Thị Thanh Tú Hoàng 1,, Thị Thùy Dương Trương1, Thu Trang Nguyễn1
1 Thai Nguyen University Of Medicine And Pharmacy

Main Article Content

Abstract

Objectives: Describe the status of using fast food and to analyze of some factors related to using fast food of the 6th year student majoring of Medical and Preventive Medicine at University of Medicine and Pharmacy - Thai Nguyen University in 2022. Research subjects and methods: The study was conducted by descriptive method with a cross-sectional design on 329 6th year student majoring in Medical and Preventive Medicine tại University of Medicine and Pharmacy - Thai Nguyen University. Research Results: The rate of 6th year student majoring in Medicine and Preventive Medicine using fast food was quite high, accounting for 75.4%. The frequency of using fast food was also relatively high, in 3 days, there were 534 times of use: Traditional sandwiches are used the most by students, accounting for 34.5%, the rate of students using food fast breakfast (37.1%) and lunch (35.8%) mainly; up to 76.9% of students use fast food until they were full rather than eating with other foods, the main reason for using fast food was to save time (51.9%), cost cheap (43.3%), suitable for taste (37.8%), and meeting and gathering friends and relatives (34.5%). There was a statistically significant relationship between the number of fast food restaurants around the residence and the percentage of students using fast food (p < 0.05).

Article Details

References

Hoàng Thị Đức Ngàn, Trịnh Hồng Sơn, Ngô Thị Thu Huyền (2021), “Thực trạng tiêu thụ thức ăn nhanh và đồ uống trước và trong dịch COVID-19 ở những người 15 - 25 tuổi tại vùng nông thôn và thành thị Thành phố Hà Nội”. Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm, tập 17, số 2, tr. 1 - 8.
2. Nguyễn Thị Minh Hải, Trần Quang Huy (2017), “Thói quen sử dụng thức ăn nhanh của người tiêu dùng thành phố Long Xuyên”, Tạp chí Khoa học số 24, tr. 104 - 109 .
3. Phạm Bích Diệp, Lê Thị Ngân (2022), “Thực trạng sử dụng đồ ăn nhanh của sinh viên trường Đại học Y Hà Nội và một số yếu tố liên quan năm 2020 - 2021”, Tạp chí Y học dự phòng, Tập 32, số 6 – 2022, tr. 54 - 62.
4. Trần Lê Diệu Hiền (2014), “Các yếu tố ảnh hưởng đến việc sử dụng thức ăn nhanh của sinh viên tại thành phố Hồ Chí Minh”, luận văn đồ án tốt nghiệp, khoa Marketing, trường Đại học Tài chính – Marketing.
5. A Mohammadbeigi , A Asgarian , E Moshir , H Heidari , S Afrashteh , S Khazaei , H Ansari (2018), “Fast food consumption and overweight/obesity prevalence in students and its association with general and abdominal obesity”, journal or preventive medicine and hygiene 28/9/2018 59(3), pp: 236 - 240.
6. Wood W, Neal DT (2007) “A new look at habits and the habit-goal interface. Psychol Rev”, 114 (4), pp: 843 - 863.