THE DIETARY INTAKE OF PERIOPERATIVE GASTROINTESTINAL CANCER PATIENTS AT VIETNAM NATIONAL CANCER HOSPITAL IN 2021

Việt Bách Hoàng, Thị Dung Nguyễn, Thị Hồng Tiến Nguyễn, Thị Phương Hoàng, Thị Liên Nguyễn, Thị Đính Nguyễn, Văn Bình Phạm, Thị Hương Lê

Main Article Content

Abstract

Objective: "Assesss the dietary intake of gastrointestinal cancer patients before surgery at K Hospital in 2021". Methods: A cross-sectional study was conducted on 171 gastrointestinal cancer patients before surgery at K Hospital from February 2021 to February 2022. Results: The energy intake of 1 day before surgery for patients was 1171.4 ± 552.2 kcal/day with protein was 51.3 ± 25.0g. The proportions of patients who do not provide enough energy and enough protein according to recommended needs were 83% and 52.6%, respectively. The percentage of patients ensuring balance in energy-generating factors and balance between main minerals was 0.6%. The proportions of patients meeting the recommended need for fat-soluble vitamins (vitamins A, D, E, K) is low (the highest is vitamin K with 13.9%). The figure of some water-soluble vitamins is also low (the highest is vitamin C with 36.1%) and among minerals (Calcium, Phosphorus, Iron, Zinc) is similarly low (highest is Phosphorus with 33.9%). Conclusion: Patients with gastrointestinal cancer before surgery have a high level of nutritional deficiency in all of energy, protein and micronutrient needs. In addition, the feeding regime that ensures balance between energy-generating factors also achieves a very low rate.

Article Details

References

Hạnh P.T.B. Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần thực tế của bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa có điều trị hóa chất tại bệnh viện đại học Y Hà Nội năm 2016-2017, Đại học Y Hà Nội, 2020.
2. Hoài Đ.T.T. Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần ăn của bệnh nhân ung thư tại trung tâm y học hạt nhân và ung bướu bệnh viện Bạch Mai năm 2015, Đại học Y Hà Nội, 2016.
3. Học T.H. Tình trạng dinh dưỡng và chế độ nuôi dưỡng người bệnh phẫu thuật ống tiêu hóa tại khoa ngoại bệnh viện Bạch Mai năm 2016. Tạp Chí Học Việt Nam, 2019, 483(1), 45–49.
4. Minh P.Đ. và Hà T.V. Một số yếu tố liên quan đến năng lượng khẩu phần ăn của người bệnh ung thư tại bệnh viện Quân y 103. Tạp Chí Học Việt Nam, 2021, 503(1).
5. Linh N.K. Tình trạng dinh dưỡng và chế độ nuôi dưỡng bệnh nhân phẫu thuật ung thư đại trực tràng tại khoa ngoại bệnh viện Bạch Mai và bệnh viện đại học Y Hà Nội năm 2018, Đại học Y Hà Nội, 2018.
6. Gustafsson U.O., Scott M.J., Hubner M. và cộng sự. Guidelines for Perioperative Care in Elective Colorectal Surgery: Enhanced Recovery After Surgery (ERAS®) Society Recommendations: 2018. World J Surg, 2019, 43(3), 659–695.
7. Sung H., Ferlay J., Siegel R.L. và cộng sự. Global Cancer Statistics 2020: GLOBOCAN Estimates of Incidence and Mortality Worldwide for 36 Cancers in 185 Countries. CA Cancer J Clin, 2021, 71(3), 209–249.