NEEDS FOR NUTRITIONAL SCREENING AND DIETITIAN CONSULTATION OF PEOPLE WITH DIABETES AND HYPERTENSION SCREENED AND CONSULTED AT THE GENERAL CLINIC OF HANOI UNIVERITY OF PUBLIC HEALTH IN 2023
Main Article Content
Abstract
Objective: Determining the need for nutritional screening and dietitian consultation of people with diabetes and hypertension screened and consulted at the General Clinic of Hanoi University of Public Health in 2023. Subjects: People with diabetes and hypertension have been screened and consulted at the General Clinic of Hanoi University of Public Health. Methodology: descriptive cross sectional study. Results: The proportion of people with diabetes and hypertension who need nutritional screening is 42.0%, and 46.3% need dietitian consultation. Issues that patients want to have in nutritional screening include anthropometric measurements (73.5%), weight loss examination (67.6%), and appetite change examination (63.2%). Issues that patients want to be addressed in dietitian consultation include recognizing signs of abnormal nutritional status (66.7%), diet (80.0%), and how to prepare meals (74.7%), foods to use, foods to avoid or limit (82.7%), creating a sample menu (82.7%), and food interactions with treatment drugs (69, 3%).
Article Details
Keywords
Type 2 diabetes, hypertention, nutritional consultation.
References
2. Quy định về hoạt động dinh dưỡng trong bệnh viện, 18/2020/TT-BYT (2020).
3. Quy định chi tiết một số điều của Luật Khám bệnh, chữ bệnh, 32/2023/TT-BYT (2023).
4. Thắm PT, Tiên ĐNT, Hương LT, Sơn ĐC, Vân NTT, Đạt LMĐ. Nhu cầu và sự sẵn sàng chi trả cho dịch vụ tư vấn dinh dưỡng của người bệnh tại bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2018 - 2019. Tạp chí Y tế công cộng. 2020;53:15-25.
5. Chung KK, Đức ĐV, Tâm NB, Chò NT, Châu PN, Luyến NTT. Nhu cầu tư vấn dinh dưỡng của người bệnh rung nhĩ điều trị ngoại trú thuốc chống đông kháng vitamin K tại Bệnh viện Trung ương Quân đội 108 năm 2021. Tạp chí nghiên cứu Y học. 2022;153(3):155-64.
6. Vasiloglou MF, Fletcher J, Poulia KA. Challenges and Perspectives in Nutritional Counselling and Nursing: A Narrative Review. Journal of clinical medicine. 2019;8(9).
7. Di Daniele N. The Role of Preventive Nutrition in Chronic Non-Communicable Diseases. Nutrients. 2019;11(5).
8. Ball L, Davmor R, Leveritt M, Desbrow B, Ehrlich C, Chaboyer W. Understanding the nutrition care needs of patients newly diagnosed with type 2 diabetes: