NUTRITIONAL STATUS AND DIETARY INTAKE OF PATIENTS WITH GESTATIONAL DIABETES WHO VISITED THE HA NOI OBSTETRICS AND GYNECOLOGY HOSPITAL

Thanh Hằng Trần, Quang Dũng Nguyễn, Tuấn Đạt Đỗ, Hữu Thắng Trần

Main Article Content

Abstract

Objectives: To assess the nutritional status and describe the dietary intake of gestational diabetes mellitus patients at the HaNoi Obstetrics and Gynecology Hospital. Materials and Methods: The cross-sectional descriptive study was conducted on 95 gestational diabetes mellitus patients who visited the Ha Noi Obstetrics and Gynecology Hospital. Results: The percentage of the patients had BMI pre-pregnancy classified as chronic energy deficiency and overweight/obesity were 19,0% and 21%, respectively. There were 31,6% and 72,6% patients suffered anemia and mild mamalnutrition based on serum Albumin during pregnancy. Energy intake from the patients’diet was 1746.9 ± 429.0 Kcal/day and only 12,6% patients achieved recommended dietary allowances. These patients had low prevalance of meetting recommended vitamins and minerals intake. Conclusions: There was a high prevalance of women who had pre-pregnancy chronic energy deficiency and overweight/obesity.   The diet composition in women with gestational diabetes was imbalance between macronutrients.

Article Details

References

Bộ Y tế (2017), "Hướng dẫn quốc gia dinh dưỡng cho phụ nữ có thai và bà mẹ cho con bú ((Ban hành kèm theo Quyết định số 776/QĐ-BYT ngày 08 tháng 3 năm 2017 của Bộ trưởng Bộ Y tế)".
2. Bộ Y tế (2017), "Hướng dẫn và chẩn đoán điều trị đái tháo đường năm 2017, " Nhà xuất bản Y học, Hà Nội.
3. Bộ Y tế và Viện Dinh dưỡng (2016), "Giá trị dinh dưỡng 500 món ăn thông dụng.", Nhà xuất bản Y học.
4. Lê Thị Thu Liễu và cộng sự (2022), "Mô tả tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần của người bệnh mắc đái tháo đường thai kỳ đến khám tại Bệnh viện Phụ sản Trung ương từ tháng 1 đến tháng 5 năm 2022", Tạp chí Phụ sản, 20(3), tr. 60-64.
5. Lê Bạch Mai và Đỗ Thị Phương Hà (2014), "Quyển ảnh dùng trong điều tra khẩu phần", Nhà xuất bản Y học
6. Viện Dinh dưỡng quốc gia (2010), "Tổng điều tra dinh dưỡng quốc gia năm 2010".
7. Hung N và các cộng sự. (2021), "Nutritional status, eating habits and foods intake by gestational diabetes patients in National Hospital of Endocrinology", J Complement Med Res, 12(2), tr. 143.
8. International Diabetes Fedevation (2019), "IDF Diabetes Atlas 2019, 9th.".
9. Lim SY và các cộng sự. (2013), "Nutritional Intake of Pregnant Women with Gestational Diabetes or Type 2 Diabetes Mellitus", Clin Nutr Res, 2(2), tr. 81-90.
10. Samiun NAA và các cộng sự. (2019), "Nutritional status and self-reported nutrition education exposure in women with gestational diabetes mellitus at primary health clinics.", J Clin Health Sci. , 4(2), tr. 66.