NUTRITIONAL STATUS AND RELATED FACTORS OF MEDICAL STUDENTS IN 4TH AND 5TH YEARS IN TAY NGUYEN UNIVERSITY

Nguyễn Thị Pháp1,, Trần Thị Vân Khanh2, Phạm Văn Phú3
1 Tay Nguyen University
2 District 1 Medical Center, Ho Chi Minh City
3 Institute for Preventive Medicine and Public Health, Hanoi Medical University

Main Article Content

Abstract

Background: Medical students are generally considered to be well aware of healthy diets compared to those from other disciplines; however, this is not really the advantage for the former to have better nutritional practice than the latter. According to some research on students’ nutritional status, there were about 12.7 – 38.8% of students who suffered a long-term lack of energy, and 8.9 – 20.8% of students who were obese. Objective: Identify the nutritional status and related factors of medical students in 4th and 5th years in Tay Nguyen University. Methods: The cross-sectional study was implemented on 478 medical students in their 4th and 5th years in Tay Nguyen University from October 2020 to April 2021. The data were collected via a structured questionnaire and face-to-face interviews. Results: The research showed that there were 21.7% of studied students who suffered a long-term lack of energy, while the rate of overweight and obesity accounted for 7.2% and 0.4%, respectively. Conclusion: The rate CED of students in Tay Nguyen University is higher than the recommended threshold of popularity of CED in community according to World Health Organization (WHO).

Article Details

References

1. Al-Qahtani MH. Dietary Habits of Saudi Medical Students at University of Dammam. Int J Health Sci. 2016;10(3):353-362.
2. Nguyễn Thị Đan Thanh. (2014). Tình trạng dinh dưỡng, khẩu phần của sinh viên y1 và y4 trường đại học Y khoa Phạm Ngọc Thạch năm 2014
3. Số liệu thống kê về tình trạng dinh dưỡng trẻ em qua các năm. Accessed May 21, 2020. http://viendinhduong.vn/vi/suy-dinh-duong-tre-em/so-lieu-thong-ke-ve-tinh-trang-dinh-duong-tre-em-qua-cac-nam-106.html
4. Tian-Ci Quek T, Wai-San Tam W, X. Tran B, et al. The Global Prevalence of Anxiety Among Medical Students: A Meta-Analysis. Int J Environ Res Public Health. 2019;16(15)
5. Hà Huy Khôi, Lê Thị Hợp (2012). Phương Pháp Dịch Tễ Học Dinh Dưỡng (Tái Bản Lần 2). NXB Y học;
6. Global Database on Body Mass Index - World Health Organization.. http://www. assessmentpsychology.com/icbmi.htm.
7. Tòng Thị Thanh. (2017). Tình trạng dinh dưỡng và mức tiêu thụ thực phẩm của sinh viên dân tộc Thái và Mông trường Cao đẳng Y tế Sơn La năm 2017.
8. Trương Thị Ngọc Đường. (2020). Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần thực tế của sinh viên năm thứ nhất trường Cao đẳng Y tế Cần Thơ.
9. Nguyễn Thị Mai. (2011). Tình trạng Dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan tới tình trạng dinh dưỡng của sinh viên trường Đại học Kỹ thuật Y tế Hải Dương năm 2011