NUTRITIONAL STATUS AND SOME BIOLOGICAL INDEXES OF THE SECOND YEAR UNIVERSITY STUDENTS AT NAM DINH UNIVERSITY OF NURSING
Main Article Content
Abstract
The cross-sectional study on 414 sophomore students at Nam Dinh University of Nursing, Nam Dinh province. The objective of this survey was carried out to identify the nutritional status and some biological indexes of the students. The results showed that the average height and weight of male students were 62.3 ± 9,5kg; 169.4 ± 6,3cm, respectively; whereas female students’ index was 156,3 ± 8,9cm; 4,8 ± 7,2kg. The average BMI of the students was 19.9 ± 2.7 kg/m2, BMI was higher in male students (21.7 ± 3.1) compared to female students (19.69 ± 2.6). There were 63.3 % of the students in normal health status limits; 32.4% of studied students who were long-term lack energy and the rate of overweigh- obesity accounted for 4.3%. The difference in nutritional status between male and female was statistically significant (p<0.05). Body fat index, visceral fat index and the muscle bone percentage index of the study subjects were 23.9 ±3.5%; 2.3 ±1.8%; 27.4 ±2.9%, respectively.
Article Details
Keywords
Nutritional status, students, BMI, body mass index
References
2. Phạm Văn Phú (2011). Tình trạng dinh dưỡng và các yếu tố ảnh hưởng của sinh viên năm thứ nhất tại trường Đại học Y Hà Nội.Tạp chí nghiên cứu Y học 74(3), 344-349.
3. Nguyễn Thị Đan Thanh (2014). Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần ăn của sinh viên Y1 và Y2 Trường Đại học Y khoa Phạm Ngọc Thạch năm 2014. Luận văn Thạc sĩ Y học, Đại học Y Hà Nội.
4. Trương Thị Ngọc Đường (2020). Thực trạng dinh dưỡng và khẩu phần ăn thực tế của sinh viên năm thứ nhất trường cao đẳng Y tế Cần Thơ. Luận văn Thạc sỹ Dinh dưỡng. Trường Đại học Y Hà Nội.
5. Nguyễn Thị Pháp (2022). Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của sinh viên Y khoa năm thứ 4 và thứ 5 tại Đại học Tây Nguyên.Tạp chí Y học Việt Nam tập 512 (2) 2020.
6. Nguyễn Thị Phương (2018). Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của sinh viên nội trú tại trường Đại học Nông Lâm TP.HCM. Tạp chí Nông nghiệp và phát triển 18(1).
7. Magdalena & Gabriela (2010). Nutrition status dietary of high school and college students. Health Education: International 21, 389-397.