THE STATUS OF FOOD SAFETY KNOWLEDGE AND PRACTICE OF FRESH FOOD TRADERS AT TWO WHOLESALE MARKETS OF THAI NGUYEN CITY IN 2021
Main Article Content
Abstract
Background: Fresh food is one of the most consumed food sources of most people in the community every day. However, the objects trading in this type of food are increasing, making it difficult to control. People's knowledge and practice are still limited, so there are many potential risks of food poisoning. Objective: To assess the knowledge and practice about food safety of fresh food traders at two wholesale markets of Thai Nguyen city in 2021. Subjects and research methods: The study was conducted by descriptive method, cross-sectional design on all fresh food traders at two wholesale markets of Thai Nguyen city. Research results: The rate of research subjects with common knowledge is quite high 75.9% and 24.1% has bad general knowledge; in which: 80.5% of meat traders have pass knowledge and 19.5% fail knowledge; 46.4% of seafood traders had pass knowledge and 53.6% fail knowledge; 90.7% of vegetable traders have pass knowledge and 9.3% fail knowledge. However, the number of research subjects with successful general practice only accounted for 50.9% and 49.1% failed in general practice; in which: 46.3% of meat traders had passed practice and 53.7% have failed practice; 21.4% of seafood traders had achieved good practice; 78.6% of the practice failed, 74.4% of the vegetable traders had a successful practice and 25.6% failed.
Article Details
Keywords
Food safety, fresh food, fresh food traders, knowledge, practice, wholesale market, Thai Nguyen city
References
2. Bộ Y tế (2005), Quyết định số 41/2005/QĐ-BYT Về việc ban hành "Quy định điều kiện VSATTP đối với cơ sở kinh doanh, dịch vụ, phục vụ ăn uống", Hà Nội.
3. Chính phủ (2017), Báo cáo tình hình thực thi chính sách, pháp luật về quản lý an toàn thực phẩm giai đoạn 2011-2016, Hà Nội.
4. Phạm Hải Vũ, Đào Thế Anh: “Chương dẫn nhập quản lý ATTP nông sản: Công cụ, hiện trạng và thách thức”.
5. Lê Đức Sang, Nguyễn Thanh Hà (2014), Thực hành tuân thủ một số quy định về an toàn thực phẩm của người kinh doanh thực phẩm tươi sống tại chợ Chờ, Yên Phong, Bắc Ninh năm 2013, Kỷ yếu công trình khoa học 2014 trường Đại học Thăng Long, tr. 207 - 213.
6. Phùng Thế Tài, Trương Thị Thùy Dương, Trần Thị Huyền Trang (2019): “Kiến thức, thực hành về an toàn vệ sinh thực phẩm của người kinh doanh thực phẩm tươi sống tại chợ Bắc Quang.”, huyện Bắc Quang, tỉnh Hà Giang, Tạp chí Y học cộng đồng, tháng 5 + 6 năm 2019, ISSN 2354 - 0614, số 3 (50), tr. 123 - 129.
7. Tổng cục thống kê (2018), Thông cáo báo chí tình hình kinh tế - xã hội 6 tháng đầu năm 2018.
8. Scientific Committee on Enteric Infections and Foodborne Diseases (2017), Review on the Global and Local Epidemiology of Food Poisoning
9. WHO (2015), The future of food safety, URL https://www.who.int /food-safety/international-food-safety-conference.