ASSESSMENT OF THE NUTRITIONAL STATUS OF INPATIENTS TREATMENT AT NAM DINH PROVINCE ORIENTAL MEDICINE HOSPITAL

Ngô Văn Thư1,
1 Nam Dinh University of Nursing

Main Article Content

Abstract

Objective: To determine the rate of malnutrition and some biochemical and nutritional indicators of inpatients treated at the Nam Dinh Province Oriental Medicine Hospital. Subjects and methods: all inpatients at the Nam Dinh Province Oriental Medicine Hospital from February 1, 2022 to May 1, 2022, met the selection criterias. Study design: cross-sectional description. Results: The mean weight (kg) of male and female patients in the age group under 65 years old was higher than the weight in the same age group and over 65 years old. According to BMI, there are 52.4% patients at risk of malnutrition, 51.7% according to SGA and 43.2% according to MNA. The proportion of patients under 65 years of age with anemia and albumin deficiency was 25.5% and 1.0%, while patients over or equal to 65 years old were 34.2% and 2.7%. Conclusion: The average weight in the age group under 65 years old were higher than those in the same and over 65 years old.The rate of anemia and albumin deficiency in the age group under 65 years old were lower than those in the same and over 65 years old. It is necessary to combine different methods to assess the nutritional status of patients in different age groups.

Article Details

References

1. Trần Khánh Thu. Hiệu quả can thiệp tư vấn dinh dưỡng và cung cấp chế độ ăn cho người bệnh chạy thận chu kì tại Bệnh viện đa khoa tỉnh Thái Bình (2016). Tạp chí Y học Việt Nam, tr 119-124
2. Newsome C.M. Garth A.K., Simmance N. et al. Nutritional status, nutrition practices and post-operative complications in patients with gastrointestinal cance. (2010) J Hum Nutr Diet Off J Br Diet Assoc. 23(4), tr:393-404
3. Phạm Thu Hương, Nguyễn Thị Lâm, Nguyễn Bích Ngọc và cộng sự (2006), “Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân nhập viện khoa Tiêu hóa và Nội tiết tại Bệnh viện Bạch Mai”, Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm. Số 3+4, 2006, tr 85
4. Ninh Thị Nhung (2012), “Đặc điểm khẩu phần và tình trạng nhân trắc của sinh viên Y hệ chính quy Trường Đại học y Thái Bình năm 2012”. Tạp chí Y học thực hành (873) số 6/2013 tr. 43
5. Jane A, Read et al (2005), Nutritional Assessment in Cancer: Comparing the Mini - Nutritional Assessment (MNA) with the Scored Patient –Generated Subjective Global Assessment (SGA), Nutrition and Cancer, vol. 53,issue 1 September 2005, 51 -56.
6. Lưu Ngân Tâm, Nguyễn Thị Quỳnh Hoa (2009), “Tình trạng dinh dưỡng bệnh nhân lúc nhập viện tại Bệnh viện chợ Rẫy”, Tạp chí Y học thực hành thành phố Hồ Chí Minh, tập 3 số1/2009.
7. Nguyễn Đỗ Huy, Nguyễn Nhật Minh (2012), “Thực trạng dinh dưỡng tại Bệnh viện Đa khoa tỉnh Điện Biên năm 2012”, Tạp chí Y học thực hành (874) Số 6/2013. tr. 3-6
8. Nguyễn Thị Thu Hà, Nguyễn Xuân Ninh, Nguyễn Nguyên Khôi (2006), “Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở bệnh nhân lọc máu chu kỳ tại Bệnh viện Thanh Nhàn, Hà Nội”, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, Tập 2 - Số 3+4 - Tháng 11 năm 2006
9. Nguyễn Xuân Ninh, Nguyễn Anh Tuấn, Nguyễn Chí Tâm và cộng sự (2006), “Tình hình thiếu máu ở trẻ em và phụ nữ tuổi sinh đẻ tại 6 tỉnh đại diện ở Việt Nam”, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực Phẩm, tập 2, số 3+4, tr. 15-18.