DIETARY INTAKE CHARISTERISTICS OF PREOPERATIVE THORACIC SURGICAL PATIENTS IN NATIONAL LUNG HOSPITAL 2021

Nam Khánh Đỗ 1,, Thị Thu Liễn Nguyễn1, Hải Đăng Chu 1, Thị Mai Ngọc Phạm 1, Lê Vinh Nguyễn2, Thanh Hà Nguyễn2, Quang Dũng Nguyễn1
1 Hanoi medical university
2 National lung hospital

Main Article Content

Abstract

Objectives: This study evaluated dietary intake of patients before thoracic surgery at the Department of Thoracic Surgery, National Lung Hospital in 2021. Research method: study design of a cross-sectional was conducted on 63 preoperative patients with thoracic surgery. Research results: The results showed that the average energy of the diet was 1886.5±456.4 Kcal. 65.1% of the patients ate enough of the recommended intakes and 34.9% of the patients did not eat enough of the recommended intakes. The average structure of energy-producing substances Protein:Lipid:Glucid is 19:25:56. The study showed that 20-30% of the study subjects had diets that did not meet the recommended intakes in terms of micronutrient content. Especially substances such as vitamin A, vitamin K and calcium have a deficiency rate of over 50%. Conclusions: Preoperative patients with an unbalanced diet still account for a high proportion, therefore, it is necessary to have a solution to ensure adequate and reasonable nutrition for patients before surgery at the National Lung Hospital.

Article Details

References

1. Ali Abdelhamid Y, Chapman MJ, Deane AM. Peri-operative nutrition. Anaesthesia. 2016 Jan;71 Suppl 1:9-18. doi: 10.1111/anae.13310. PMID: 26620142.
2. Mignini EV, Scarpellini E, Rinninella E, et al. Impact of patients’ nutritional status on major surgery outcome. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2018;22(11):3524-3533.
3. Trương Thị Thư, Nguyễn Thanh Chò, Hoàng Mạnh An, Phạm Đức Minh. Nutritional Status of Patients before Stomach Surgery in 103 Military Hospital. Tạp chí Y dược học Quân sự - No 4 (2018). 2011:44 - 50.
4. Nguyễn Thị Thu Liễu, Hoàng Thị Ngọc Anh, Đỗ Nam Khánh. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người bệnh mắc bệnh phổi tắc nghẽn mãn tính tại Bệnh viện Phổi Trung ương năm 2018. Tạp chí Nghiên cứu y học. 2019; Tập 120, số 4, tr.52-59
5. Chu Thị Tuyết. Giảm tỷ lệ suy dinh dưỡng ở bệnh nhân nằm viện, Hội thảo khoa học Dinh dưỡng lâm sàng toàn quốc năm 2019, Bộ Y tế và Viện Dinh dưỡng Quốc gia.
6. Trufa DI, Arhire LI, Grigorescu C, Mihalache L. Assessment of preoperative and postoperative prealbumin in thoracic suregery - a two months’ experience in a Romanian university hospital Revista Română de Medicină de Laborator. 2015;23
7. Vũ Thị Hà, Tình trạng dinh dưỡng và thực trạng nuôi dưỡng bệnh nhân trước và sau ghép thận tại Bv Bạch Mai Luận văn tốt nghiệp Thạc sĩ. 2018.
8. Sherf Dagan S, Zelber-Sagi S, Webb M, et al. Nutritional Status Prior to Laparoscopic Sleeve Gastrectomy Surgery. Obes Surg. 2016; 26(9):2119-2126.