NUTRITIONAL AND IRON DEFICIENCY ANEMIA STATUS OF 18-35 YEARS OLD FEMALE WORKERS AT A COMPANY IN THE NORTH OF VIETNAM IN 2020

Thùy Linh Nguyễn1,2, Thanh Nga Tạ 1,, Thị Minh Anh Đỗ 2
1 Hanoi medical university hospital
2 Hanoi medical university

Main Article Content

Abstract

In Vietnam, studies on the nutritional and iron-deficiency anemia status of women are often surveyed by household, or focus on pregnant and lactating women, women in mountainous or remote areas. There are few studies on nutrition and iron deficiency anemia status in women of childbearing age and workers in industrial zones, where female workers worked on shifts and have a relatively similar working environment. This study aims to assess nutritional status and describe the iron deficiency anemia status of 18-35 years old female workers at Midori Apparel Vietnam in 2020. The study is cross-sectional research, conducted by interviewing, measuring, and taking blood samples of 401 female workers aged 18-35 at Midori Apparel Vietnam Company. The study showed that the average age of female workers is 27.89 ± 4.12. The percentage of chronic energy deficiency (CED) is 23% while the percentage of overweight is 8,7%. The rate of female workers with anemia is 11.2%; iron deficiency is 5,5% and the proportion of female workers with low serum ferritin is 11%. Education level and lifestyle are related to these percentages, so there is a need for appropriate communication programs, nutrition education, and nutrition interventions for women of childbearing age.

Article Details

References

1. Nutrition in the First 1.000 Days. Westport: Save the Children; 2012.
2. Viện Dinh dưỡng. Báo cáo tóm tắt tổng điều tra dinh dưỡng 2009-2010. Nhà xuất bản Y học Hà Nội. 2012. http://viendinhduong.vn/vi/so-lieu-thong-ke/ket-qua-chu-yeu-cua-tong-dieu-tra-dinh-duong-2009-2010.html. Accessed October 3, 2022.
3. Đinh Thị Phương Hoa. Tình trạng dinh dưỡng, thiếu máu và hiệu quả bổ sung sắt hàng tuần ở phụ nữ 20-35 tuổi tại huyện Lục Nam tỉnh Bắc Giang. Luận án Tiến sĩ Dinh dưỡng, Viện Dinh dưỡng. 2013.
4. Nguyễn Tú Anh. Hiệu quả sử dụng mỳ ăn liền từ bột mỳ tăng cường vi chất ở nữ công nhân bị thiếu máu tại khu công nghiệp nhẹ của tỉnh Vĩnh Phúc. Viện Dinh dưỡng. 2012.
5. Phạm Thị Thu Hiền. Thiếu máu thiếu sắt và một số yếu tố liên quan ở nữ công nhân 18 - 49 tuổi tại công ty cổ phần cao su Hòa Bình Bà Rịa - Vũng Tàu năm 2013. Luận Án Chuyên Khoa II Chuyên Ngành Quản Lý Tế Đại Học Dược TPHCM. 2013:47-66.
6. Trần Thị Thanh Hà, Trương Thị Thuỳ Dương, Nguyễn Thị Thanh Tâm. Tình trạng thiếu năng lượng trường diễn và một số yếu tố liên quan ở phụ nữ độ tuổi sinh đẻ tại xã Hòa Thượng, huyện Đông Hỷ, tỉnh Thái Nguyên. Tạp chí Y học Việt Nam. 2019;474(2):143-147.
7. Nguyễn Nhật Cảnh, Cao Thị Thơ, Nguyễn Thị Kiều Anh. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan đến tình trạng thiếu năng lượng trường diễn, thừa cân béo phì ở người trưởng thành tại thành phố Hà Nội năm 2016. Tạp chí Y học dự phòng. 2017;27(6).
8. Lê Danh Tuyên, Trần Thuý Nga, Nguyễn Thị Kim Tiến. Tình trạng dinh dưỡng, thiếu máu và kiến thức - thực hành phòng chống thiếu máu của nữ công nhân thuộc ba nhà máy tại tỉnh Bình Dương và thành phố Hồ Chí Minh. Tạp chí Y học Việt Nam. 2017;457(2):63-69.