DIETARY INTAKE OF CHEMO-RADIOTHERAPY PATIENTS SUFFERED FROM PHARYNX - LARYNX CANCER STAGE III - IV AT NATIONAL OTORHINORARYNOLOGY HOSPITAL OF VIETNAM IN 2022

Thị Hồng Chiên Phạm 1,, Thành Linh Phạm 2
1 National Otorhinorarynology Hospital of Vietnam
2 Hanoi medical university

Main Article Content

Abstract

Objective: To evaluate dietary intake of chemo-radiotherapy patients suffered from pharynx - larynx cancer stage iii - iv at national otorhinorarynology hospital of vietnam in 2022. Subjects and research methods: A cross-sectional description of dietary intake over the past 24 hours at hospital stays on day 1st, 15th and 30th of 50 patients suffered from pharynx - larynx cancer stage iii - iv. Results: The average energy of the diet in days 1st, 15th and 30th was 1515 ± 437; 1433 ± 282 and 1427 ± 426 kcal/day, respectively. Calculated by body weight/day, respectively at each time: energy is 28.6 ± 8.0 kcal; 28.0 ± 5.7 kcal and 27.6 ± 8.6 kcal; protein was 1.04 ± 0.3 g; 0.9 ± 0.2 g and 1.01 ± 0.3 g. Statistically significant lower than the recommended requirement of 30 kcal/kg/day (p<0.05). The percentage of diets that were below 75% of the recommended intake on days 1, 15 and 30 were 32% and 24% and 18%, respectively. A low percentage of patients meet the recommended dietary protein requirement. The majority (>50%) of the daily intakes did not meet the daily vitamin requirements. The percentage of diets that meet the recommended requirements for iron, calcium and phosphorus for the day is low. Conclusion: Most of the diets did not meet the requirements for energy, vitamins and minerals; the ratio Protein : Lipid : Glucid was unbalanced.

Article Details

References

1. Nguyễn Thị Thúy Lương (2021), "Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần thực tế của người bệnh ung thư thực quản tại Bệnh viện K năm 2021", Tạp chí nghiên cứu Y học. 146 (10), 185-191.
2. Hoàng Thị Hằng, Lương Quốc Hải, Trần Văn Phương (2021), "Khẩu phần trước điều trị I-131 của người bệnh ung thư tuyến giáp tại Bệnh viện Nội tiết trung ương năm 2020-2021", Tạp chí nghiên cứu Y học. 146(10), 64-70.
3. Đoàn Duy Tân, Võ Duy Long, Lê Thị Hương (2022), "Khẩu phần trước phẫu thuật của người bệnh ung thư đại trực tràng tại Bệnh viện Đại học Y dược Thành phố Hồ Chí Minh", Tạp chí Y học Việt Nam. 516 (2), 217-220.
4. Park Young Joo, Paik Hee-Young, Kim Min-Ji et al (2016), "Dietary evaluation of a low-iodine diet in Korean thyroid cancer patients preparing for radioactive iodine therapy in an iodine-rich region", Nutrition research and practice. 10(2), 167-174.
5. Muscaritoli M, Arends J, Bachmann P et al (2021), "ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer", Clinical Nutrition. 40(5), 2898-2913.
6. Nissen S. B., Tjønneland A., Stripp C. et al (2003), "Intake of vitamins A, C, and E from diet and supplements and breast cancer in postmenopausal women", Cancer Causes & Control. 14, 695-704.
7. Phan Thị Bích Hạnh, Lê Thị Hương, Nguyễn Thùy Linh, và cộng sự (2017), "Thực trạng khẩu phần của người bệnh ung thư đường tiêu hóa điều trị hóa chất tại bệnh viện Đại học Y Hà Nội", Tạp chí dinh dưỡng và Thực phẩm. 4(13), , 93-100.