THE NUTRITIONAL STATUS OF DIGITAL CANCER PATIENTS AFTER SURGERY AT THE ONCOLOGY CENTER- THAI NGUYEN NATIONAL HOSPITAL AND SOME RELATED FACTORS

Thị Nhung Đoàn1, Thị Hồng Vân Trần1,, Văn Lâm Hoàng1, Thị Huyền Lê1
1 Thai Nguyen University Of Medicine And Pharmacy

Main Article Content

Abstract

A cross-sectional descriptive study, conducted on 51 patients with gastrointestinal cancer who underwent surgery at the Oncology Center of Thai Nguyen National Hospital with the aim of describing the nutritional status of patients with gastrointestinal cancer. Post-operative chemotherapy at the Oncology Center of Thai Nguyen National Hospital in 2022 and analysis of some related factors. The method of assessing the nutritional status of adults is based on the 2006 WHO standard classification and PG-SGA assessment. The study results showed that according to the PG-SGA assessment classification, 82,4% of the study subjects had mild and moderate malnutrition; 3,9% of subjects had severe malnutrition. Classified by BMI, 29,5% of study subjects were malnourished, 1,9% of subjects were overweight. Found a statistically significant association between cancer stage; symptoms of anorexia, loss of appetite and nutritional status of the study group (p<0,05).

Article Details

References

GLOBOCAN 2020, truy cập ngày 2/3/2022, từ https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/900-world-fact-sheets.pdf
2. WHO, Global Health Estimates: Life expectancy and leading causes of death and disability, truy cập ngày 2/3/2022, từ https:// www.who.int/data/gho/data/themes/mortality-and-global-health-estimates
3. GLOBOCAN 2020, truy cập ngày 2/3/2022, từ https://gco.iarc.fr/today/online-analysis-pie?v=2020&mode=population&mode_population=continents&population=900&populations=900&key=total&sex=0&cancer=39&type=0&statistic=5&prevalence=0&population_group=0&ages_group%5B%5D=0&ages_group%5B%5D=17&nb_items=7&group_cancer=1&include_nmsc=0&include_nmsc_other=1&half_pie=0&donut=0
4. GLOBOCAN 2020, truy cập ngày 2/3/2022, từ https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/704-viet-nam-fact-sheets.pdf
5. Garth, A. K và cộng sự (2010). Nutritional status, nutrition practices and post‐operative complications in patients with gastrointestinal cancer. Journal of human nutrition and dietetics, 23(4), 393-401.
6. Phan Thị Bích Hạnh và cộng sự (2017). "Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần thực tế của bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa có điều trị hóa chất tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội." Trường Đại Học Y Hà Nội, Hà Nội.
7. Nguyễn Thị Thúy Lương và cộng sự (2021). “Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần thực tế của bệnh nhân ung thư thực quản tại Bệnh viện K năm 2021”. Tạp chí Nghiên cứu Y học, 146(10), 185-191.
8. Ngô Thị Linh và cộng sự (2020). “Tình trạng dinh dưỡng và biến chứng của bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa tại bệnh viện hữu nghị việt đức”. Tạp chí Y học Cộng đồng, 4(57), 83-89.
9. Nguyễn Văn Trang và cộng sự (2021). “Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan trên bệnh nhân ung thư đại trực tràng tại bệnh viện Thanh Nhàn và bệnh viện Vinmec Times city”. Tạp chí Y học Việt Nam, 505(2), 262-267.
10. Jamshidi, S., Hejazi, N., & Zimorovat, A. R. (2018). Nutritional Status in Patients with Gastrointestinal Cancer in Comparison To Other Cancers In Shiraz, Southern Iran: a Case-Control Study. World journal of plastic surgery, 7(2), 186–192.