THE REALITY AND RELATED FACTORS ARRIVE CONDITIONS GUARANTEE TO FOOD SAFETY OF STREET FOOD AT VU BAN DISTRICT, NAM DINH IN 2022

Thị Hòa Hoàng1,
1 Namdinh University Of Nursing

Main Article Content

Abstract

A cross-sectional study was conducted on 78 street food vendors and 78 people who were representatives of the street food establishment from July 2022 to October 2022 at Vu Ban District, Nam Dinh. The results showed that the right knowledge and practice of the research subjects who are representatives of the vendors are 83.3% and 89.7%. There 76.9% of street food establishments meet the requirements for food safety guarantee, in which 74.4% meet the food preservation conditions, 57.7% meet the people and 80.7% meet the equipment and tools. No statistically significant relationship was found between the number of years of practice, education level, ethnic characteristics, and the general knowledge and practice of food safety and hygiene of the study subjects (p > 0.05).

Article Details

References

1. WHO (2015). Fact sheets on food safety.
2. Bộ Y tế (2012). Thông tư số 15/2012/TT-BYT ngày 12/09/2012 quy định về điều kiện chung bảo đảm an toàn thực phẩm đối với cơ sở sản xuất, kinh doanh thực phẩm.
3. Bộ Y tế (2012). Thông tư số 30/2012/TT-BYT ngày 5/12/2012 quy định về điều kiện an toàn thực phẩm đối với cơ sở kinh doanh dịch vụ ăn uống, kinh doanh thức ăn đường phố
4. Bộ Y tế (2005). Quyết định số 43/2005/QĐ – BYT ngày 20/12/2005 của Bộ trưởng Bộ Y tế về việc ban hành “Quy định yêu cầu kiến thức về vệ sinh an toàn thực phẩm đối với người trực tiếp sản xuất, kinh doanh thực phẩm”
5. Hoàng Thị Chuyển (2016), “Kiến thức thực hành của nhân viên và điều kiện vệ sinh cơ sở chế biến thúc ăn đường phố tại thành phố Hà Giang năm 2016”, Hội nghị khoa học ATTP lần thứ VII – 2016, tạp chí DD&TP 12, số 6 (1) - 2016, tr. 253 – 262
6. Lẻo Tiến Công (2019) “Thực trạng an toàn vệ sinh thực phẩm thức ăn đường phố tại một số huyện của tỉnh Hà Giang”, Luận văn Thạc sỹ Y học, trường Đại học Y Dược, Đại học Thái Nguyên.
7. Âu Văn Phương, Nguyễn Thị Hiệp (2013), “Kiến thức, thái độ và thực hành về VSATTP của người chế biến, kinh doanh thức ăn đường phố tại phường An Thạnh, thị xã Thuận An tỉnh Bình Dương năm 2013”, Tạp chí Y học thành phố Hồ Chí Minh, tập 18 phụ bản số 6/2014, tr. 41-50.
8. Lê Ngọc Hiệp (2014), “Kiến thức, thái độ và thực hành VSATTP và một số yếu tố liên quan của người kinh doanh thức ăn đường phố tại thành phố Long Xuyên, tỉnh An Giang năm 2014”, Tạp chí khoa học trường đại học An Giang tập 13 (1), tr. 68-78.