THE STATUS OF DIETARY INTAKE AND EATING HABITS OF PATIENTS AT THE DEPARTMENT OF INTERNAL CARDIOLOGY, NAM DINH GENERAL HOSPITAL

Thị Thanh Hường Nguyễn1,, Thu Hiền Trần1, Thị Hòa Đỗ1
1 Namdinh University Of Nursing

Main Article Content

Abstract

Objective: To Review the status of patients' dietary intake and eating habits at the Department of Internal Cardiology - Nam Dinh General Hospital. Subjects and research methods: A cross-sectional descriptive study was conducted on 192 patients with hypertension, heart failure, angina attack, and cerebrovascular accident who were inpatients at the Cardiology Department of Nam Dinh General Hospital from March 2021 to September 2021. Results: Average energy 1289 Kcal reached 75.8% of the recommended need; Percentage of energy due to P/L/G is: 17.56/20.37/62.07 all do not meet the recommended demand; Ca reached 34.5%, Iron reached 49.3%, Potassium reached 33%, all enough compared to the recommendation. The preference for cooking dishes by stir-frying is the highest (36.5%). 75% of patients use dipping sauce in their daily meals. 50% of men regularly smoke, while 100% of women do not smoke. 50.8% of men regularly use alcohol, while 91.9% of women do not drink alcohol. 21.2% of men exercise while the rate of female exercise is quite high (81.1%). The difference between men and women is statistically significant with p < 0.05 in terms of smoking, drinking, and exercise habits. Conclusion: The results showed that the ingredients in the patient's diet did not meet the recommendations. The hospital needs to provide a pathological diet for the patients treated at the hospital

Article Details

References

Lubos Sobotka (2014). Những vấn đề cơ bản trong dinh dưỡng lâm sàng, sách dịch, Nhà xuất bản, chi nhánh thành phố Hồ Chí Minh, Thành phố Hồ Chí Minh
2. Lưu Ngân Tâm (2013). Tổng quan suy dinh dưỡng bệnh nhân trong bệnh viện. Tạp chí Y học Thành Phố Hồ Chí Minh, 17(1), tr.11-15
3. Hội Dinh dưỡng lâm sàng và chuyển hóa Châu Âu (2014). Những vấn đề cơ bản trong dinh dưỡng lâm sàng, Sách dịch, Nhà xuất bản Y học, Thành phố Hồ Chí Minh
4. Ninh Thị Nhung và Phạm Thị Nga (2011), "Nhận xét tình trạng dinh dưỡng của người bệnh điều trị tại Bệnh viện Đa khoa tỉnh Thái Bình", Tạp chí Y học thực hành 2011, tr. 43-45.
5. Phạm Thu Hương, Nguyễn Thị Lâm và Nguyễn Bích Ngọc (2006). Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân nhập viện khoa tiêu hóa và khoa nội tiết tại bệnh viện Bạch Mai. Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm, 3+4 (2)
6. Khổng Thị Thuý Lan. Tình trạng dinh dưỡng, khẩu phần ăn và tập tính ăn uống của bệnh nhân Đái tháo đường type 2 tại Bệnh viện đa khoa tỉnh Vĩnh Phúc năm 2013 - 2014. Luận văn thạc sỹ Y học - Trường Đại học Y Hà Nội; 2014
7. Đinh Văn Thắng (2007), Nghiên cứu một số yếu tố nguy cơ ở người bệnh tai biến mạch máu não tại khoa Thần kinh bệnh viện Thanh Nhàn năm 2007, Luận văn tốt nghiệp Bác sĩ chuyên khoa II, Đại học Y Hà Nội, Hà Nội.