THE STATUS OF RATIONALLY NUTRITIONAL KNOWLEDGE, ATTITUDE AND PRACTICE IN WOMEN OF REPRODUCTIVE AGE 15-49 AT CO LUNG COMMUNE, PHU LUONG DISTRICT, THAI NGUYEN PROVINCE

Ngọc Ánh Ngô1, Thị Thuỳ Dương Trương1, Thị Ngọc Linh Nguyễn1,, Thị Thanh Hoa Lê1
1 Thai Nguyen University Of Medicine And Pharmacy

Main Article Content

Abstract

Objectives: To assess the status of rationally nutritional knowledge, attitude and practice in women of reproductive age 15 - 49 at Co Lung Commune, Phu Luong District, Thai Nguyen Province in 2022. Research subjects and methods: The study was conducted by descriptive method with a cross-sectional design on 522 women of reproductive age 15 - 49 at Co Lung Commune, Phu Luong District, Thai Nguyen Province. Research results: The rate of subjects with good knowledge about the causes and prevention measures of prolonged energy deficiency was not high (40.4% and 51.9%). There was 19.9% of the study subjects only ate 2 meals a day, the percentage of subjects who maintain a daily or regular exercise routine was low (3.6% and 13.2%). Good general knowledge about proper nutrition among women of childbearing age in Co Lung commune, Phu Luong district accounts for 48.6%, good general attitude only accounts for 40.6% and good general practice accounts for only 40.6%. low rate 29.4%

Article Details

References

1. Nguyễn Thị Thanh Luyến, Nguyễn Thị Hồng Diễm, Đặng Kim Anh và Cộng sự (2019), tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần ăn 24 giờ của phụ nữ thu nhập thấp tại quận Nam Từ Liêm Hà Nội năm 2019, Tạp chí Nghiên cứu Y học, 140 (4), tr. 203- 211.
2. Trương Thị Thuỳ Dương, Trần Thị Huyền Trang, Lê Thị Thanh Hoa (2022), Thực trạng dinh dưỡng và kiến thức, thực hành dinh dưỡng hợp lý ở phụ nữ độ tuổi sinh đẻ tại phường Đồng Quang, thành phố Thái Nguyên năm 2021, Tạp chí Y học Việt Nam, tập 517, tháng 8, số 1, tr.158 - 163.
3. Đinh Phương Hoa, Lê Thị Hợp, Phạm Thị Thúy Hòa (2012), Thực trạng thiếu máu, tình trạng dinh dưỡng và nhiễm giun ở phụ nữ 20-35 tuổi tại 6 xã thuộc huyện Lục Nam, Bắc Giang, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực Phẩm, tập 8, số 1, tr. 39 - 45.
4. Viện Dinh dưỡng (2010), Tình hình dinh dưỡng Việt Nam 2009 - 2010, Nhà xuất bản Y học.
5. Neslisah. R.. & Emine. A. Y (2011). Energy and nutrient intake and food patterns among Turkish university students. Nutrition reseach and practice, 5(2), pp. 117-123.