THE DIETARY INTAKE OF TYPE 2 DIABETES PATIENTS MANAGED AND TREATED AT VINH YEN CITY MEDICAL CENTER IN VINH PHUC PROVINCE
Main Article Content
Abstract
Objective: To access the dietary intake of type 2 diabetes patients managed and treated at Vinh Yen City Medical Center, Vinh Phuc province in 2023. Subjects and research methods: The study was conducted according to a descriptive method with a cross-sectional design on 355 people with type 2 diabetes and the dietary intake of the type 2 diabetes patients managed and treated at Vinh Yen City Medical Center, Vinh Phuc province. General information data are collected based on a pre-designed set of questions and using the method of asking for food records in the past 24 hours to collect data on the patient's dietary intake. Research results: The total energy and nutrients of the patient's actual dietary intake was 1199.8 ± 547.7 kcal/day, lower than the recommended needs. The average amount of animal protein, vitamin B1, vitamin B3 and vitamin C in both sexes was excess compared to the body's needs, but nutrients such as: vegetable protein, general lipid, vegetable lipid, glucid, vitamins A, phosphorus, especially calcium, iron, zinc, vitamin D and fiber on average were much less than the body's needs. Only general protein, animal lipids and vitamin B2 met the recommended needs. The rate of 3 energy-producing nutrients in the patient's actual dietary intake (P:L:G) was 21.9:17.5:60.6, which was not balanced and reasonable.
Article Details
References
2. Bộ Y tế (2015), Hướng dẫn điều trị dinh dưỡng lâm sàng (Ban hành kèm theo Quyết định số 5517/QĐ - BYT ngày 25 tháng 12 năm 2015 của Bộ trưởng Bộ Y tế), NXB Y học Hà Nội, tr. 126 - 133.
3. Bế Thu Hà (2009), Nghiên cứu thực trạng bệnh Đái tháo đường điều trị tại bệnh viện đa khoa tỉnh Bắc Cạn, Luận văn Thạc sỹ Y học, Trường Đại học Y khoa Thái Nguyên, Đại học Thái Nguyên.
4. Khổng Thị Thúy Lan và Cộng sự (2017), Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần của người bệnh đái tháo đường typ 2 tại bệnh viện đa khoa tỉnh Vĩnh Phúc năm 2015-2016, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm 13(4)-17, tr.111-118.
5. Nguyễn Thị Hương Lan, Đỗ Thị Mai Phương, Nguyễn Thị Khánh Huyền, Nguyễn Thị Hiền, Phạm Minh Thuý, Nguyễn Trọng Hưng (2021), “Tình trạng dinh dưỡng và đặc điểm khẩu phần của người bệnh đái tháo đường type 2 tại bệnh viện đa khoa Xanh Pôn năm 2019 - 2020”, Tạp chí nghiên cứu Y học, tập 146, số 10, tr.130-139.
6. Nguyễn Thị Thắm, Nguyễn Thị Mỹ Hạnh, Nguyễn Xuân Thành, Hoàng Thị Giang, Nguyễn Quang Hùng (2021), “ Tình trạng dinh dưỡng và đặc điểm khẩu phần của người bệnh đái tháo đường điều trị ngoại trú tại Bệnh viện Đại học Y Hải Phòng năm 2020”, Tạp chí Y học thực hành, tập 31, số 1, tr. 58-65.
7. Trường Đại Học Y Hà Nội (2006), Hướng dẫn thực hành dinh dưỡng ở cộng đồng, NXB Y học, tr. 15-38.
8. Viện Dinh dưỡng (2016), Nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị cho người Việt Nam, NXB Y học Hà Nội.
9. World Health Organization (2019), Diabetes Programme, truy cập ngày 20/4-2019, at page: http://www.who.int/diabetes/action_online/basics/en/index3.html.