EFFECTIVENESS OF HEALTH EDUCATION ON NUTRITION FOR PATIENTS WITH ACUTE PANCREATITIS

Thụy Khánh Linh Trần, Mạnh Hùng Cao, Claywell Lora, Thị Mỹ Hạnh Nguyễn , Thị Ngọc Kiều Mai

Main Article Content

Abstract

Objectives: Evaluate the effectiveness of nutritional health education programs for patients with acute pancreatitis. Methods: The Quasi-Experimental Study, a group of 44 patients with acute pancreatitis treated at the Department of Gastroenterology, Gia Dinh People's Hospital from November 2020 to April 2021. The patient will receive health education on nutrition regimen and participating in the survey before the intervention and 1 month after discharge. Results: Patients with acute pancreatitis hospitalized with an average age of 46.39 ± 14.36. Male gender accounts for 75%. Average score of nutritional knowledge of patients before health education was 10.7 ± 2.5 points, lower than 14.3 ± 2.4 points after the intervention. The average point of compliance behavior of patients before health education is 14.2 ± 4.4 points and after health education is 22.7±3.1 points. The change was statistically significant with p<0.001. Conclusions: The nutritional health education program for people with acute pancreatitis has significantly improved nutritional knowledge and adherence to the diet of people with acute pancreatitis.

Article Details

References

1. Lưu Ngân Tâm, (2019), Hướng dẫn dinh dưỡng trong điều trị bệnh nhân nặng, Nxb Y học, Hà Nội, pp. 20-25.
2. Nguyễn Thu Minh, Vũ Trường Khanh, Nguyễn Hoàng Anh, (2014), "Khảo sát thực trạng nuôi dưỡng nhân tạo trên bệnh nhân viêm tụy cấp tại Khoa Tiêu hóa, Bệnh viện Bạch Mai", Tạp chí Dược học, 54 (10), pp. 7-12.
3. Liu Lihua Zhang Xiuli, (2003), "Effect evaluation on before and after hospitalization health education for patient with acute pancreatitis", Journal of Nurses Training, 18 (4).
4. Wlochal M, Swora-Cwynar E, Karczewski J, Grzymislawski M, (2015), "Assessment of nutritional knowledge of patients with pancreatitis", Prz Gastroenterol, 10 (4), pp. 229-233.
5. Bộ Y Tế, (2016), "Quy trình chuyên môn chẩn đoán, điều trị và chăm sóc người bệnh Viêm tụy cấp", pp. 1-8.
6. Châu Ngọc Hoa, (2012), Viêm tụy cấp, Bệnh học Nội khoa, Nxb Y Học, Thành phố Hồ Chí Minh, pp. 220-233.
7. Trần Thanh Hưng (2018), Nghiên cứu đặc điểm lâm sàng, nồng độ creatinin huyết thanh và mức lọc cầu thận trong 48 giờ đầu ở bệnh nhân viêm tụy cấp điều trị tại Bệnh viện Chợ Rẫy, Luận văn chuyên khoa cấp 2, Đại học Y dược - Đại học Huế, pp. 38-45.