NUTRITIONAL STATUS AND SOME FACTORS RELATED TO COLORECTAL CANCER PATIENTS AT THANH NHAN HOSPITAL AND VINMEC TIMES CITY HOSPITAL

Nguyễn Văn Trang1,, Trần Thơ Nhị2, Nguyễn Hoàng Long3
1 Vinmec Times City hospital
2 Hanoi Medical University
3 College of Health Sciences - VinUniversity

Main Article Content

Abstract

Nutritional status of colorectal cancer (CC) patients affects treatment effectiveness, quality of life and patient survival time. Research objective: To determine the prevalence and some factors related to malnutrition of CC patients. Methods: A cross-sectional descriptive study on 103 colorectal cancer patients before surgery at the general surgery department of Thanh Nhan hospital and the general surgery department of Vinmec Times City hospital from September 2020 to May 2021. Results: The proportion of patients at risk of malnutrition or malnutrition before surgery assessed according to the PG-SGA scale was 85.44%, of which severe malnutrition accounted for 60.19% and and the BMI scale accounted for 19.42%. The factors of advanced age, female gender, lower education level than lower secondary school and stage III, IV cancer had a negative influence on the patient's nutrition (p < 0.05). Meanwhile, factors such as cancer location, treatment method, eating route and hospital treatment had no statistically significant relationship with the rate of malnutrition of patients (p>0.05). Conclusion: The study showed that preoperative colorectal cancer patients had a high rate of malnutrition. Therefore, medical staff should pay attention to screening the patient's malnutrition status in order to offer timely interventions and support.

Article Details

References

1. Sung H., Ferlay J., Siegel R.L., et al. (2021). Global Cancer Statistics 2020: GLOBOCAN Estimates of Incidence and Mortality Worldwide for 36 Cancers in 185 Countries. CA Cancer J Clin, 71(3), 209–249.
2. Arends J., Baracos V., Bertz H., et al. (2017). ESPEN expert group recommendations for action against cancer-related malnutrition. Clin Nutr Edinb Scotl, 36(5), 1187–1196.
3. Nguyễn Thị Thanh (2017), Thực trạng dinh dưỡng trước và sau phẫu thuật của bệnh nhân ung thư đại trực tràng tại bệnh viện Bạch Mai và bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2016- 2017, Luận văn thạc sỹ, Đại Học Y Hà Nội.
4. Đào Duy Tân, Võ Duy Long, and Lê Thị Hương (2021). Tình trạng dinh dưỡng trước phẫu thuật ở bệnh nhân ung thư đại trực tràng tại bệnh viện đại học Y dược thành phố Hồ Chí Minh. Tạp Chí Học Việt Nam, 500(1), 252–256.
5. Lê Thị Vân, Nguyễn Văn Quế, and La Văn Luân (2021). Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan trên bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa điều trị hóa chất tại trung tâm Ung bướu, bệnh viện Trung Ương Thái Nguyên. Tạp Chí Dược Học Cần Thơ, 34, 54–60.
6. Cavagnari M.A.V., Silva T.D., Pereira M.A.H., et al. (2019). Impact of genetic mutations and nutritional status on the survival of patients with colorectal cancer. BMC Cancer, 19, 644.
7. Gillis C., Richer L., Fenton T.R., et al. (2021). Colorectal cancer patients with malnutrition suffer poor physical and mental health before surgery. Surgery, S0039-6060(21)00328–7.
8. Phạm Thị Thanh Hoa (2019), Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa có hóa trị tại Bệnh viện K năm 2018, Luận văn Thạc sĩ Dinh dưỡng, Đại Học Y Hà Nội, Đại Học Y Hà Nội.